Aangepaste muzieklessen AMV


Lesgeven is bijzonder boeiend.

Ieder mens is uniek en heeft zijn of haar beperkingen, daar houd je rekening mee. Maar de mogelijkheden, daar werk je mee en die probeer je uit te buiten.
Jarenlang heb ik met veel plezier muziekles gegeven aan de bewoners van Ongerweges. Daar heb ik veel van geleerd. Muziek maken is spelen met geluid, en wat zijn er dan veel mogelijkheden. Het is een uitdaging om creatief om te gaan met wat allemaal wel kan. Zelf instrumenten maken, lessen aanpassen en bedenken, echt muziek maken. Maar vooral veel plezier beleven samen. We gebruiken allerlei instrumenten tijdens de les, zoals het Keyboard de piano, klankstaven, bongo’s nog wat andere trommels en stampstokken. Spreekteksten voor een ritme, maar ook een speciale notatie die duidelijk en begrijpelijk is.

Notatie met gebruik van kleur

Huub is een groot muziekliefhebber en heeft een goed muzikaal gehoor. Bijna alle muziek wordt uit het hoofd gespeeld. Als we keyboard spelen, maken we gebruik van verschillende kleurtjes die op de toetsen zijn geplakt. Deze kleurtjes staan dan ook onder het notenschrift. Maar na een paar keer goed luisteren, speelt Huub bijna alles foutloos na.

Heel handig is dan ook het gebruik van een cd. De liedjes die we op de blokfluit gaan oefenen worden door de docent uitgezocht en op een cd voorgespeeld. Het keyboard is aangesloten op de computer, dus kan er een begeleidingstrack worden opgenomen. Bij een snel stuk, wordt een stuk eerst heel langzaam voorgespeeld, zodat de leerling alle tonen goed kan horen en inprenten. Wat een plezier, als het stuk dan uiteindelijk in het snelle tempo kan worden uitgevoerd op een voorspeelavond.

De Bongo’s

Leo houdt erg van trommelen. De bongo’s worden gestemd en vaak door ons gebruikt om een liedje te begeleiden met de aangepaste bastonen. Het is voor Leo ook leuk om op een voorspeelavond mee te spelen in een klein ensemble.

De motoriek is bij het trommelen geen belemmering, evenals bij het gebruik van de klankstaven. Ter ondersteuning heb ik bordjes gemaakt met de kleurtjes die we gebruiken. Tijdens de voorspeelavond steek ik de bordjes in de lucht als geheugensteuntje.

Piano spelen vindt Leo heel fijn daarom wisselen we het af in de les. Na veel oefenen hebben we uiteindelijk samen een lied gespeeld voor het publieke optreden.
Geweldig! Een rechterhand-diploma was dan ook wel op zijn plaats.

Naast muziek maken is het ook leuk om een beetje toneel te spelen. Tijdens ons optreden proberen we steeds weer om het publiek een beetje te verrassen met een beetje humor. Omdat bij deze groep leerlingen niet de prestatie maar het plezier in muziek voorop staat, krijgt een optreden altijd een ontspannen sfeer. Bijzonder is ook dat alle leerlingen gezellig met elkaar samen werken. Muziek maken schept een band.

Iedereen is anders, dat betekent dat elke leerling les krijgt op de manier die bij haar of hem past. Ook de keuze van de instrumenten is persoonsgebonden. Lida houdt ervan om afwisselend op de blokfluit en het Keyboard te spelen. Omdat het akkoorden-systeem van de linkerhand niet gebruikt werd, zijn we overgestapt op de melodica voor het spelen van liedjes. Dit wisselen we af met de blokfluit en natuurlijk doen we af en toe iets met muziek en andere attributen, zoals poppetjes die kunnen bewegen op de muziek, of vogeltjes die je kan bewegen in de cadans van de maat. Voor het optreden oefenen we stukjes die we met alle leerlingen uitvoeren of in een kleiner ensemble.

We gebruiken dan de klankstaafjes, of andere slagwerkinstrumentjes. Voor de notatie gebruiken we kleurtjes onder de noten, die we ook hebben aangebracht op het slagwerk.


Samen met Leo en enkele andere leerlingen vertolkten ze het lied van de verliefde stieros. Tijdens het lied werden enkele zinnen door Lida begeleidt op de koebellen. Lida ontpopte zich als een ware danseres. Het hoogtepunt tot nu toe is wel het optreden met een lied van haar favoriete zanger ‘Jan Smit’

Houd je ook van muziek, kom dan voor een gratis proefles, dan kunnen we kijken welk instrument bij je past en op welke manier we de les inhoud kunnen geven.

Bel voor een gratis proefles: 033 2983836